Vil du høre en hemmelighed?

– (som jeg ville ønske nogen havde fortalt mig tidligere…)

Jeg var til tandlæge i denne uge, og da jeg lå i tandlægestolen kom jeg pludselig til at tænke på; ”Hvorfor er der nogen, der er bange for at gå til tandlæge og andre ikke?” Jeg – personligt forbinder tandlæge med noget rart. Jeg ligger i en behagelig stol, og jeg får renset mine tænder. Jeg går glad derfra med rene, glatte tænder (og en slunken pengepung). Men jeg ved jo også, at nogle mennesker har et noget mere anstrengt forhold til det at gå til tandlæge. Enkelte er sågar panisk angste for det.

Og her kommer hemmeligheden, som jeg vil fortælle Jer. MIN oplevelse af verden kommer ALENE af de tilfældige tanker, der opstår i MIT hoved, og som jeg så tager for så pålydende, at jeg lytter til dem. Min oplevelse kommer aldrig fra noget ”derude”. For hvis den kom fra noget ude fra, ville det betyde, at alle mennesker skulle have tandlægeskræk. ”Det er ikke tandlægen der gør mig angst, det er mine tanker om tandlægen, der gør mig angst”.

Det står fuldstændig i kontrast til alt det, vi tidligere har lært – nemlig at det er situationer, mennesker, tidligere erfaringer der er skyld i vores oplevelse af verden. Men det er forkert. ALT, hvad jeg oplever, kommer INDEFRA mig selv.

Lad mig give dig et par eksempler fra mit eget liv. På et tidspunk var jeg i et job, hvor jeg følte mig enormt stresset og ked af det. Jeg sagde op. Jeg gik på arbejde i opsigelsesperioden. Intet YDRE var ændret (jeg havde de samme opgaver, de samme kolleger, det samme kontor), men al min stress og tristhed var forsvundet på et øjeblik.

Et andet eksempel. Min mand og jeg så den samme film i biografen. Min mand havde én oplevelse af filmen, jeg en anden. Vi så præcis den samme film, men vores oplevelse var vidt forskellig fra hinanden – ergo var det ikke filmen, der gav os oplevelsen, men vores tanker om den.

Forstår du hvor jeg vil hen?

Nogle gange kan det se ud som om, at vi først kan få det godt, når noget er på en bestemt måde i vores liv. Men dét at opdage at alle mine følelser og heraf oplevelser af verden ikke kommer fra noget udenfor mig selv, men altid kommer indefra er kæmpe STORT – for når vi først begynder at forstå det, er der bare ikke rigtig grund til at gøre sig selv helt så trist, stresset, angst eller vred længere.

Du kan jo eksperimentere lidt med det her i weekenden for at se, om det jeg siger her, virkelig er sandt. God weekend.

Kærlig hilsen Kirja

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *