Forestil dig en verden uden psykiske diagnoser…

En verden, hvor alle har lært om, hvor vores oplevelse af livet kommer fra, – hvor alle har lært om, at det er tanker, der skaber følelser, og at det jeg oplever altid er bestemt af, hvilket bevidsthedsniveau jeg er på i pågældende øjeblik. Tænk lige engang, hvis vi f.eks. stoppede med at give børn diagnoser, men i stedet forklarede dem om deres indre sundhed, gav dem en forklaring på de voldsomme følelser, og gav dem et håb i form af den selvhelbredende kraft, vi alle har i os.

Lad mig give dig et eksempel;  Søren er en 6 årig glad dreng, der er super nysgerrig på verden og gerne vil opleve alt, hvad livet byder ham hver dag. Han begynder i skole og skal til at sidde stille i en klasse med 25 andre mega spændende børn mange timer dagligt. Det er vanskeligt for Søren, han er urolig og laver uro og ´ballade´ for de andre i klassen. For at gøre en lang historie kort, får Søren diagnosen ADHD. Sørens´ søde forældre er i første omgang lettede, fordi de får en forklaring på, hvorfor Søren reagerer, som han gør. De læser om ADHD og fortæller omgivelserne, at Søren har denne diagnose, og at han skal behandles på en særlig måde. Søren bliver hermed langsomt til historierne, der fortælles om ham. Søren bliver ældre og begynder selv at interessere sig for sin diagnose. Søren læser på Internettet, at når man har ADHD, har man også tendens til at få angst. Søren mærker efter. ”Er jeg ikke ret angst i visse situationer?” ”Jo det er jeg faktisk”. Bum. Nu har Søren både ADHD og angst. I forstår nok, hvor jeg vil hen…..

Hvis Søren og hans forældre i stedet havde fået en forklaring på, hvordan vores mentale system fungerer som mennesker, havde Sørens´ fremtid højst sandsynligt set helt anderledes ud. En 3P coach ville have fortalt Søren om, hvor hans følelser kommer fra. Coachen ville have forklaret Søren, at der ikke er noget som helst i vejen med ham, men at Søren blot lytter rigtig meget til alle de normale tanker, der fiser rundt i kasketten på ham. Søren ville blive styrket i troen på, at der inde i ham findes en stærk kerne, som er fuldstændig normal, intakt, sund og rask, og coachen og Søren ville tale om, hvordan Søren nemmere kan få adgang til denne kerne. Coachen og Søren ville arbejde med, at tanker kommer og går, og at man ikke behøver at reagere på alt, der sker omkring en. ”You dont´ have to react to every act”, ville blive gentaget mange gange. Søren ville aldrig blive talt til af coachen som én, der havde et særligt problem – men i stedet ville coachen forklare Søren, at han har en helt normal menneskelig oplevelse. Der ville blive fortalt en komplet anden historie om Søren – og kan I se forskellen? Og det er ikke noget 3P coachen finder på for at minimere Sørens´ problemer eller for at være et godt menneske – det er sådan det er. DET ER SÅDAN DET ER AT VÆRE MENNESKE.

Alle de problemer, vi mennesker har, alle de diagnoser vi finder på at give hinanden, er TANKESKABTE. Intet andet. Der er ikke noget galt med dig eller med mig eller med Søren, med mindre at vi TÆNKER, at der er.

Så ud med diagnoserne og ind med kærligheden, glæden og nysgerrigheden på dette forunderlige liv vi er givet i fødselsgave.

Kærlig hilsen Kirja.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *