De 3 principper

De 3 principper

I 1973 opdagede en helt almindelig skotsk mand, Sydney Banks ved et tilfælde noget radikalt ved det menneskelige sind. Sydney Banks var en helt almindelig mand med et almindeligt job. Meget af tiden følte Sydney Banks sig usikker og i ret så dårligt humør. Følelser som du og jeg kender. Sydney Banks deltog som 42 årig i en konference, som havde til hensigt at styrke hans ægteskab. Sydney Banks talte med en psykolog ved konferencen og fortalte om sit lave selvværd, sin utilstrækkelighed og usikkerhed. Psykologen sagde til Sydney Banks ”du er ikke usikker, du er bare kommet til at tro, at du er usikker”. Og i det øjeblik forstod Sydney Banks noget. Han forstod, at usikkerhed bare er tanker, som han var kommet til at tro på. Han forstod, at tankerne skabte en følelse i ham, og at både tankerne og følelserne var forbigående. Sydney Banks følte sig med et fri til at tro noget andet om sig selv. I dagene efter gik Sydney Banks rundt med sin nye indsigt indeni, og han så på mennesker omkring sig, der led pga. usikkerhed og tvivl – alt sammen tilstande, der var uskyldigt skabt af den enkeltes tanker.

Sydney Banks vågnede så at sige op. Og flere nye indsigter kom til i løbet af det næste stykke tid. Fra at være en indadvendt og usikker små-ulykkelig mand, begyndte Sydney Banks at tale med mennesker om hans nye indsigter.  Han opdagede, at alle mennesker har potentialet til at vågne op og opdage, at følelserne, der kan virke så skræmmende og virkelige – blot er tankeskabte forbigående konstruktioner – og at vi altid kun er én tanke væk fra at være lykkelige. Sydney Banks formulerede sine indsigter i De 3 Principper – en Inside-out forståelse, der i dag breder sig mere og mere fra USA til Europa.

Sindet

Vores sind består af tanker (1. Princip), bevidsthed (2. Princip) og Livskraft (3. Princip).

  1. Princip: Tanker er forbigående og midlertidige. Vi bestemmer ikke selv, hvilke tanker, der dukker op. Men vi bestemmer selv, hvilke tanker vi tror på, og hvilke tanker vi vælger at give opmærksomhed. Tanker skaber følelser og altså vores oplevelse (heraf inside-out forståelsen). F.eks. to kvinder mister begge deres arbejde. Den ene kvinde tænker ”åh nej jeg finder aldrig et nyt arbejde, vi må gå fra hus og hjem, min mand forlader mig”. Følelserne der følger med er angst, usikkerhed, lammelse, tvivl. Den anden kvinde tænker ”Shit jeg har mistet mit arbejde. Men måske jeg så kunne tage den uddannelse, jeg har drømt om i mange år. Jeg vil godt nok have svært ved at betale til budgetkontoen, men det løser sig nok”. Følelserne i denne kvinde er håb, forventning, spænding. De to kvinder har været ude for præcis den samme hændelse – nemlig at miste sit job – men oplevelsen af situationen er meget forskellig fra den ene til den anden. Og at opdage dette, gør hele forskellen. Ikke fordi vi bestemmer hvilke tanker, der dukker op, men ved at opdage, at vi har muligheden for at tro på andre tanker – gør hele forskellen for at få det bedre. Det er ikke hændelsen i sig selv (i det her tilfælde at miste sit arbejde), der er problemet.
  2. Princip: Bevidsthed. Vi er bevidstheden, der tænker. Du sidder måske lige nu og tænker ”det er spændende læsning men jeg forstår det ikke helt endnu” eller ”det passer måske på andre, men ikke på mig”. Og hvis du et kort øjeblik lægger mærke til dine tanker, ER du det, der lægger mærke til tankerne. Du er bevidsthed. Og bevidstheden gør os i stand til at føle det vi tænker. Og bevidstheden er hel og intakt. Lige gyldig hvor mange negative tanker, der flyver igennem dit hoved dag (og nat), er din bevidsthed altid 100% intakt.
  3. Du er liv. Punktum. Du har livskraft. Punktum. Vi er født til at leve, vi er født til at vende os mod lyset. Det gælder i biologiens verden (bare tænk på blomsterne, der vender sig mod lyset i din vindueskarm) – og det gælder også i psykologiens verden. Tænk på hvis du får et sår på benet… hvis du lader være med at kradse i såret, heler det af sig selv. Hvis du derimod kradser i såret, kan du holde såret åbent temmelig længe. Det samme gælder for vores psykologi og vores sind. Vores sind har opdrift. Hvis vi lader være med at blande os i det, helbredes vi af os selv.

Så simpelt at det næsten ikke er til at forstå

Det er så simpelt, at det kan være svært for vores intellekt at forstå. Og her er endnu en vigtig pointe, jo mindre du prøver at forstå, des mere forstår du. Des mere forstår du, at du har en iboende glæde og styrke indeni til at leve præcis det liv, du drømmer om.

Se væk fra den ”normale opfattelse” af vores psykologiske sind og opdag alt det, der faktisk er normalt. Lyder det indviklet? Det er det slet ikke. Det er så simpelt, så vi mennesker bare har tænkt os væk fra det.